Etapes

Full de Ruta

4. De La Seu d’Urgell a Castellbó: pels dominis del Bisbat d’Urgell

A cavall / Descripció de les etapes, A peu / Descripció de les etapes


Desplaçant el punter a través del l'àrea de color del gràfic de desnivell veuràs la corresponent ubicació en el mapa superior. Si fas clic en qualsevol dels marges de la corba, obtindràs l'altitud exacta.


Desnivell pujada

750 m

Desnivell baixada

633 m

Desnivell acumulada

1.383 m

Distància

20,18 km

Duració

7 h 16 min
Descripció


Observacions: 

Aquesta etapa té una certa dificultat i es recomana a genets acostumats a fer travesses.


Es recomana en alguns trams de fortes baixades, baixar del cavall per evitar possibles perills pel genet i pel cavall.

 

Al llarg d’aquesta etapa us podreu trobar amb algun tancat o cadena per limitar el trànsit rodat, però no afecten al trànsit a peu i per tant podeu passar. En el cas que tingueu dubte al trobar-vos amb alguna cadena,  us recomanem estar atents de la senyalització horitzontal o marques del camí. 

 

Camins i senyalització

Entre la Seu d’Urgell i Sant Serni de Tavèrnoles se segueix el traçat de l’antiga via romana, el camí ral d’Andorra, una pista i un camí en bon estat que remunten el marge esquerre del riu Valira. En aquest tram se segueixen els senyals blancs i vermells del sender de gran recorregut GR 7. Des de Sant Serni fins a Castellbò l’itinerari discorre per un conjunt de corriols, camins i trams de pistes senyalitzats pel Consell Comarcal de l’Alt Urgell (senyals grocs; pals de senyalització amb banderoles).

Introducció

La via principal entre la Seu d’Urgell i el Pallars remuntava la vall de Castellbò per Aravell, anant a cercar el curs del riu, un recorregut actualment ocupat per carreteres; l’itinerari que aquí es proposa condueix al mateix destí anant des de Castellciutat fins a Sant Serni de Tavèrnoles, un monument romànic notable. A partir d’allà se segueix el recorregut que unia aquest antic monestir amb Castellbò passant per Santa Eugínia de la Torre i Mardiscla.


 Accés i transport públic fins al punt de sortida

La Seu d’Urgell disposa de comunicació diària amb autobús amb Puigcerdà, Lleida, Solsona, Barcelona i Andorra.


Descripció del recorregut

 

0,00 km (690 m). La Seu d’Urgell. Passeig de Joan Brudieu, davant de l’edifici del Consell Comarcal de l’Alt Urgell. Se surt en direcció nord deixant l’edifici a l’esquerra. Al final del passeig arbrat hi ha una rotonda, es gira a l’esquerra, cap a ponent i es pren el carrer Sant Ermengol. Cal seguir el carrer en direcció O. Al fons, enlairat, es veu Castellciutat. A la sortida del casc urbà hi ha una rotonda, es continua cap a ponent i es creua el riu Valira pel pont Vell (marques del GR 7).


1,00 km (690 m) 14 min. Pont Vell de Castellciutat. Es passa i es desemboca a la carretera d’accés a Castellciutat. Es gira a la dreta (N) tot deixant el pont dels vehicles també a la dreta; 50 m enllà es pren un corriol a l’esquerra que puja fins al trencall d’accés a la carretera general, que se segueix cap a la dreta (N) tot deixant Castellciutat al darrere. Parant molta atenció, es travessa la carretera N-260 (1,40 km, 722 m). A l'altre costat, hi ha una bifurcació: cal continuar per l’esquerra (senyals del GR 7; pel camí de la dreta s’accediria en 5 min a la Torre de Solsona o la Torreta, fortificació medieval que aprofitava el serrat per dominar el pla de la Seu. Val la pena d’anar-hi per la vista que és té. Distància no comptada). Es continua cap al N seguint el camí ral que pujava a Andorra tot vorejant els prats que flanquegen el riu de la Valira. Als pocs metres, es troba una cruïlla i se segueix per la dreta (N).


2,56 km (743 m), 0 h 38 min. Bifurcació en una cruïlla al final d'un tram de suau pujada. S'agafa el primer trencall a la dreta, que tomba cap a l'E. El camí voreja l’anomenat rec dels Quatre Pobles, conducció d’aigua que abasteix i rega les poblacions d'Anserall, Castellciutat, Montferrer i Adrall.


4,32 km (746 m), 1 h 03 min. Cruïlla d'Anserall. Després s’hi tornarà. Es gira a la dreta (E), cap al poble; es passa pel davant de la capella de Sant Miquel i, pel carrer Major, s’entra al bell mig del poble, que és el cap del municipi de les Valls de Valira. És una petita població pintoresca, de cases amb teulades de llicorella, carrers estrets i una plaça en part porticada. Es destaca el gran portal de Cal Mateuet. Al final del carrer es gira a l’esquerra (NE) i es continua endavant. Als afores s’arriba a una bifurcació; es continua recte; Sant Serni ja es veu al davant.


5,00 km (734 m), 1 h 15 min. Sant Serni de Tavèrnoles. Malgrat que de l’antic monestir solament en resta l’edifici de l’església, el conjunt impressiona. Es torna enrere, es torna a creuar Anserall i s’arriba a la bifurcació abans esmentada.


5,70 km (746 m), 1 h 25 min. Cruïlla amb el Rec dels Quatre Pobles, sobre Anserall, per on abans s’ha vingut. Ara es continua recte (O), pujant per la pista de l’altra banda. 300 m més endavant, i després d’una ziga-zaga, un sender a mà dreta (NE) s’endinsa al bosc abandonant la pista: cal remuntar-lo seguint marques blanques i grogues, creuar una pista i una línia elèctrica i seguint pujant, ara cap al NO, per la solana i, després pel bosc, per arribar a la collada de la Torre.


7,44 km (1.018 m), 2 h 11 min. Collada de la Torre. La vista s’obre sobre la vall del Segre: Bellestar, Montferrer i, en una atalaia privilegiada, l’aeroport de la Seu d’Urgell. Es passa la collada creuant perpendicularment el camí que porta a Santa Eugínia pujant i es continua cap al SO per, quan de seguida es troba un sender més avall, seguir-lo cap a l’O.


Es descendeix lleugerament per travessar un torrent i, quan es remunta, s’arriba a Santa Eugínia de la Torre (8,18 km, 1.041 m): primer es troben les bordes enrunades i, al seu darrere, al N, les ruïnes de l’antiga església i, més enllà, unes tombes antropomorfes datades del segle X. Des d’aquí es retorna al camí per seguir cap a l’O seguint la forma sinuosa de la solana, que fa travessar quatre torrents. S’arriba als camps del Marc per la seva cantonada NE (9,45 km, 1.006 m, 2 h 39 min), cal girar a la dreta (O) per pujar i resseguir-los per dalt cap al S. El camí, que fa una volta suau de 180 graus pel serrat de la Comella dels Hortots, arriba a la pista entre Ballestar i Cal Roger.


9,98 km (1.020 m), 2 h 48 min. Pista. Es travessa la pista creuant l’ample revolt i es continua cap al N pel camí ample que, després de girar en rodó, porta al rodal de Pui Redon, on es veu una casa ensorrada. Es deixen les runes a l’esquerra (E) i es creua un prat  girant cap a ponent. Es continua planejant cap a O seguint el relleu ondulant dels serrats i els torrents de la solana. Entre boscos i clarianes es passen tres torrents fins que es creua perpendicularment el camí de Bellestar a la Caubella, que puja seguint el serrat de la Mola (11,92 km, 1.036 m, 3 h 17 min). Des d’aquí cal continuar cap a l’O, seguint les ondulacions que provoquen els quatre torrents més que cal travessar fins que, finalment, després d’una pujada forta s’arriba a un caminet que de seguida es transforma en pista.


13,60 km (988 m), 3 h 39 min. Pista; seguint-la 100 m cap al SO s’arriba a cal Roca, mas reconstruït en un balcó amb vistes excepcionals sobre la vall del Segre amb el Cadí de fons. Es segueix descendint per la pista cap al NO (i després cap al SO). Es passen alguns trencalls amunt i avall sempre continuant per la pista principal. Un sender a mà dreta (14,45 km, 941 m, 3 h 51 min) permet baixar directament cap a l’O per tallar la pista, que es recupera 140 m més avall.


Passat el collet del Molí (14,92 km, 926 m, 3 h 56 min) cal fer el mateix: un sender a mà esquerra surt de la pista (SO) i baixar per tornar-la a trobar 100 m més avall. Quan es torna a trobar la pista, després de dos revolts de 180 graus aquesta s’acaba i un camí continua en direcció SO vorejant camps en pla. A l’altra banda dels camps es travessa un torrent i es reprèn l’ascensió per dins el bosc (SO), altre cop seguint les capricioses corbes dels serrats i els torrents: se’n travessen tres i se’n segueix un quart abans d’arribar a la pista que porta a Mardiscla.


16,70 km (960 m), 4 h 23 min. Pista a Mardiscla. El mas queda al darrere (E), a una vuitantena de metres seguint la pista cap a l’esquerra. S’agafa, però, la pista cap a la dreta (NO). Al cap de 570 m (17,27 km, 1.008 m) es deixa i es fa drecera pel sender que, a mà esquerra, puja seguint un torrent (S). Es retroba la pista i al cap de 35 m es torna a abandonar pel sender de mà dreta (SE), que puja tallant el revolt de la pista. Un cop retrobada (17,51 km, 1.042 m), es continua cap a la dreta (NO).


17,88 km (1.066 m), 4 h 45 min. Desviació. Es deixa la pista principal i es gira a l’esquerra (SO) per una camí herbós marcat amb roderes. El camí fa una ziga-zaga i gira al NO, descendint cap al mas de can Gabriel. Si es continués per la pista principal durant 400 m (6 min) s’arribaria al mig d’una suau colladeta; des d’allà, a mà esquerra (SO) i abocada sobre el vessant de la vall hi ha les restes de la medieval Torrota dels Moros.


18,44 km (1004 m), 4 h 53 min. Alzines sobre can Gabriel. Senyalització. Es deixa la pista, que continua suaument al SE per girar i desembocar a la casa, i es pren un corriol que surt a la dreta (O/NO), sota mateix dels arbres. Tot salvant un primer desnivell, se surt arran dels prats de conreu. Cal travessar el pla per la banda dreta (N), baixant lleugerament, primer cap al NO i després cap a l'O, mantenint-se a prop dels marges superiors, però sempre  a sota d’ells. Passats 200 m, s'arriba al final del pla, al llindar del bosc (971 m, senyalització).


El camí segueix cap al NO, ara per sota l'espès bosc d'alzines. Al cap d'una estona, es gira bruscament cap a l’esquerra, al SO, i comença una baixada pronunciada. Una mica més endavant es troba una bifurcació cap a la dreta senyalitzada (Ruta de Serra Seca, 19,44 km, 881 m)). Es continua camí avall, es passa per sobre del cementiri del poble i Castellbò ja apareix al fons. Finalment, el camí desemboca a la carretera de la vall; cent cinquanta metres més i s’és a l’entrada del poble. A la dreta hi ha un plafó informatiu del Parc Natural de l’Alt Pirineu; a l’esquerra hi ha el Molí del Pau i l’accés al càmping. S’entra al nucli vell girant a l’esquerra, després a la dreta i creuant l’elegant pont antic de pedra.


20,18 km (807 m), 5 h 20 min. Castellbò. Plaça Major, final de la quarta etapa del recorregut.Informació pràctica

Es recomana dur cartografia de l'entorn. És necessari proveir-se de roba i calçat adequats, aigua i menjar suficient. Els usuaris d’aparells GPS es poden descarregar els tracks del recorregut a la web de la ruta.

VEURE TOTEnvia per Email Imprimir

SERVEIS DE L'ETAPA

Comentaris

Explica'ns què t'ha semblat aquesta etapa?

No hi han comentaris.

Consell Regulador del Camí dels Bons Homes
Ctra C-16, km 96,2
Berga 08600
Tel. 93 8247700/ 654125696
Adreça de correu electrònic info@camidelsbonshomes.com
www.camidelsbonshomes.com