Etapes

Full de Ruta

Camí de l'últim càtar: La ruta sencera en BTT

En bicicleta / CAMÍ DE L'ÚLTIM CÀTAR EN BTT


Desplaçant el punter a través del l'àrea de color del gràfic de desnivell veuràs la corresponent ubicació en el mapa superior. Si fas clic en qualsevol dels marges de la corba, obtindràs l'altitud exacta.


Distància

196,42 km

Duració

40h 03 min

Dificultat

Mitjana- Alta i en l'etapa transfronterera MOLT ALTA
Descripció


Introducció al recorregut

 

La Ruta de l’Últim Càtar és un itinerari transfronterer que discorre entre Bagà (Berguedà) i Tarascon d’Arièja (Arieja), seguint un traçat en certa manera paral·lel al Camí dels Bons Homes. El traçat travessa els entorns pirinencs on es van moure bona part dels càtars refugiats a Catalunya, en concret, recrea el darrer viatge de Guilhem Belibasta, últim perfecte càtar conegut, nascut a Cubièra i mort a Vila-roja del Termenès, poblacions  situades dins de l’actual regió francesa de Llenguadoc-Rosselló.


Des de Tarascon es pot optar per enllaçar  el Camí de l’Últim Càtar amb el Camí dels Bons Homes, provinent de Foix o de Berga, a Montferrièr. Es fa passant per Arnave, el coll de Trocador i Croquièr (itinerari senyalitzat).


El recorregut entre Bagà i Tarascon d’Arièja s'ha dividit en vuit etapes, que es poden perfectament en 4 dies pels ciclistes avesats.

 

Al començament i final de les etapes  sempre és possible trobar allotjament i serveis mínims de restauració i comerç.


Si es vol fer aquesta ruta en BTT, cal seguir les variants alternatives per bicicleta a cada etapa, tot i que en algunes etapes coincideix  amb el camí a peu i en d'altres segueix un traçat diferent. La única etapa realment complicada i casi impracticable és l'etapa transfronterera  del refugi Vallferrera a Monicou.


Detalls tècnics de la ruta

Punts de sortida i arribada de cada etapa. Distància recorreguda en km, temps estàndard emprat en el recorregut, metres acumutats en pujada i metres acumulats en baixada.

 

Etapa

Km

Temps

pujades

baixades

1 Bagà - Gósol

23,52

6 h 40 min

1.110

480

2 Gósol - Molí de Fórnols

17,08

4 h 20 min

475

900

Molí de Fórnols - La Seu d’Urgell

20,69

5 h 42 min

875

1.188

4 La Seu d’Urgell - Castellbò- Sant Joan de l'Erm

40,3 km

 5h 0 min 1.400  300 

5 Sant Joan de l'Erm a Tírvia

29,8 km 

  4h 0 min  620 m  1.350 m

6  Tírvia al Refugi de la Vallferrera

25,69 km 

 6h  1.370 m  340 m

Refugi de la Vallferrera a Monicon

13,28

3 h 15 min

480

232

Monicon - Tarascon

26,06

6 h 05 min

140

755

    Total de la ruta

196,42

40 h 03 min

7.420

7.745


  

Es tracta d’una ruta de caràcter internacional, que se serveix de camins senyalitzats, com els senders de gran recorregut GR 107, GR 150, GR 11 i de la seva variant fronterera que el connecta amb el GR 10, la xarxa de camins del Parc Natural de l’Alt Pirineu i i la xarxa de senders de l’Arieja.


Senyalització

Entre Bagà i Anserall i entre Àreu i Monicon, l’itinerari aprofita senyalitzacions existents de senders de gran recorregut (GR), amb marques de pintura blanques i vermelles i indicadors als llocs clau del recorregut: pals amb banderoles direccionals (lloc de situació del pal, lloc de destinació, distància, nom del sender) i pals curts de seguiment.


En els altres trams s’utilitza senyalització comarcal, de l’Alt Urgell entre la Seu d’Urgell i Castellbò, senyalització del Parc Natural de l’Alt Pirineu entre Castellbò i Àlins, senyalització del Departament de l’Arieja entre Monicon i Tarascon d’Arièja.


Èpoques de l’any recomanables

Recomanada entre els mesos de maig i octubre. Des de començaments de desembre fins a finals d’abril els trams del vessant sud del Pirineu que discorren pel damunt dels 1.900 m estan nevats (travessa del massís de Sant Joan de l’Erm, pujada al refugi de Vallferrera i al port de Boet).

En el vessant nord (baixada del port de Boet a Tarascon d’Arièja) la neu s’avança al novembre i triga més a anar-se’n. Si es fes la travessa en condicions hivernals, el pendent d’aquest tram, a la vall de Solcem, pot fer necessària la utilització de grampons de muntanya i de bastons o piolet.


Mitjà de desplaçament

El recorregut en bicicleta tot terreny (BTT) ofereix dificultats serioses en alguns punts de la ruta, especialment en la pujada i baixada del port de Boet, però també en d’altres.En l'etapa transfronterera hi haurà  estones en què caldria dur la bicicleta a coll o al costat, fet que no la fan recomanable per a aquesta modalitat de desplaçament.


Comarques

Berguedà, Alt Urgell, Pallars Sobirà, cantó de Vic de Sòs (Vicdessos) del departament de l’Arieja (França)


Temes

Natura / Cultura / Esport


Dificultat

Tot i no tractar-se d’un recorregut de gran exigència esportiva, per fer-lo amb comoditat cal estar físicament ben preparat i comptar amb una certa experiència en rutes llargues.

 

Espais naturals protegits que travessa la ruta

El Parc Natural del Cadí-Moixeró

El Parc Natural de l’Alt Pirineu

El Parc Natural Regional dels Pirineus de l’Arieja


Cartografia

En les recomanacions de cada etapa s’ha fet referència a la cartografia d’utilitat excursionista existent al mercat, especialment als mapes d’escala 1:25.000.


Topònims occitans

S’ha procurat sempre fer esment a la topografia original dels llocs, el català i l’occità. La primera vegada, com a mínim, en què surten citats els topònims occitans es fa en la seva forma original occitana acompanyada de la forma oficial francesa (entre parèntesi i en cursiva).


Les etapes pam a pam

Podeu consultar el detall tècnic de cadascuna de les etapes aquí.

VEURE TOTEnvia per Email Imprimir

Comentaris

Explica'ns què t'ha semblat aquesta etapa?

No hi han comentaris.

Consell Regulador del Camí dels Bons Homes
Ctra C-16, km 96,2
Berga 08600
Tel. 93 8247700/ 654125696
Adreça de correu electrònic info@camidelsbonshomes.com
www.camidelsbonshomes.com