Etapes

Full de Ruta

Camí de l'últim càtar: La ruta sencera a cavall

A cavall / CAMÍ DE L'ÚLTIM CÀTAR A CAVALL


Desplaçant el punter a través del l'àrea de color del gràfic de desnivell veuràs la corresponent ubicació en el mapa superior. Si fas clic en qualsevol dels marges de la corba, obtindràs l'altitud exacta.


Distància

231,63

Duració

59h 29 min

Dificultat

Alta
Descripció


Introducció al recorregut

 

La Ruta de l’Últim Càtar és un itinerari transfronterer que discorre entre Gósol (Berguedà) i Tarascon d’Arièja (Arieja) en  la variant a peu  i fins a Montaillou en la proposta a cavall, seguint un traçat en certa manera paral·lel al Camí dels Bons Homes.

El traçat travessa els entorns pirinencs on es van moure bona part dels càtars refugiats a Catalunya, en concret, recrea el darrer viatge de Guilhem Belibasta, últim ancià o perfecte càtar conegut, nascut a Cubièra i mort a Vila-roja del Termenès, poblacions  situades dins de l’actual regió francesa de Llenguadoc-Rosselló.


Des de Montaillou s'enllaç el Camí de l’Últim Càtar amb el Camí dels Bons Homes, provinent de Foix o de Berga, a Montferrièr.


El recorregut entre Bagà i Montaillou (Arieja) s'ha dividit en onze etapes a cavall al començament i final de les quals sempre és possible trobar allotjament i serveis mínims de restauració i comerç.


Les etapes a cavall solen ser  més curtes  que a peu o en BTT, es poden allargar si es vol fer la ruta en menys dies. 


Detalls tècnics de la ruta

Punts de sortida i arribada de cada etapa. Distància recorreguda en km, temps estàndard emprat en el recorregut, metres acumutats en pujada i metres acumulats en baixada.

 

Etapa

Km

Temps

pujades

baixades

1 Bagà - Gósol

23,52

6 h 40 min

1.110

480

2 Gósol - Molí de Fórnols

17,08

4 h 20 min

475

900

Molí de Fórnols - La Seu d’Urgell

20,69

5 h 42 min

875

1.188

La Seu d’Urgell - Castellbò

20,18

5 h 20 min

750

633

5 Castellbò - Refugi de la Basseta (St Joan de l'Erm)

15,16

4 h 37 min

1.090

177

6Refugi de la Basseta -Farrera

29.8 km

4h 620  1.350 

7 Tírvia - Areu

15,48

4h    

Areu - Refugi de Vallferrera

10,21

3h

   

Refugi de Vallferrera - Monicon

18,45

4 h 45 min

1370

1.880

10 Monicon - Arquizat

26,06

6 h 05 min

1.800

1.570

11 Arquizat- Montaillou

35,0

6h 

1.600

720

    Total de la ruta

231,63

59 h 29 min

7.420

7.745


Podeu consultar el detall tècnic de cadascuna de les etapes aquí.


Es tracta d’una ruta de caràcter internacional, que se serveix de camins senyalitzats, com els senders de gran recorregut GR 107, GR 150, GR 11 i de la seva variant fronterera que el connecta amb el GR 10, la xarxa de camins del Parc Natural de l’Alt Pirineu i i la xarxa de senders de l’Arieja.


Senyalització

Entre Bagà i Anserall i entre Àreu i Monicon, l’itinerari aprofita senyalitzacions existents de senders de gran recorregut (GR), amb marques de pintura blanques i vermelles i indicadors als llocs clau del recorregut: pals amb banderoles direccionals (lloc de situació del pal, lloc de destinació, distància, nom del sender) i pals curts de seguiment.


En els altres trams s’utilitza senyalització comarcal, de l’Alt Urgell entre la Seu d’Urgell i Castellbò, senyalització del Parc Natural de l’Alt Pirineu entre Castellbò i Àlins, senyalització del Departament de l’Arieja entre Monicon i Tarascon d’Arièja.


Èpoques de l’any recomanables

Recomanada entre els mesos de maig i octubre. Des de començaments de desembre fins a finals d’abril els trams del vessant sud del Pirineu que discorren pel damunt dels 1.900 m estan nevats (travessa del massís de Sant Joan de l’Erm, pujada al refugi de Vallferrera i al port de Boet). En el vessant nord (baixada del port de Boet a Tarascon d’Arièja) la neu s’avança al novembre i triga més a anar-se’n. Si es fes la travessa en condicions hivernals, el pendent d’aquest tram, a la vall de Solcem, pot fer necessària la utilització de grampons de muntanya i de bastons o piolet.


Mitjà de desplaçament

Ruta pensada per ser feta a peu. El recorregut en bicicleta tot terreny (BTT) ofereix dificultats serioses en força punts de la ruta, especialment en la pujada i baixada del port de Boet, però també en d’altres. Les llargues estones en què caldria dur la bicicleta a coll o al costat no la fan recomanable per a aquesta modalitat de desplaçament. 


Si es vol fer aquesta ruta en BTT, cal seguir la variant alternativa que tot i que en algunes etapes coincideix  amb el camí a peu i en d'altres segueix un traçat diferent, on la única etapa realment complicada és del refugi Vallferrera a Monicou.


Comarques

Berguedà, Alt Urgell, Pallars Sobirà, cantó de Vic de Sòs (Vicdessos) del departament de l’Arieja (França)


Temes

Natura / Cultura / Esport


Dificultat

Tot i no tractar-se d’un recorregut de gran exigència esportiva, per fer-lo amb comoditat cal estar físicament ben preparat i comptar amb una certa experiència en rutes llargues.

 

Espais naturals protegits que travessa la ruta

El Parc Natural del Cadí-Moixeró

El Parc Natural de l’Alt Pirineu

El Parc Natural Regional dels Pirineus de l’AriejaCartografia

En les recomanacions de cada etapa s’ha fet referència a la cartografia d’utilitat excursionista existent al mercat, especialment als mapes d’escala 1:25.000.


Topònims occitans

S’ha procurat sempre fer esment a la topografia original dels llocs, el català i l’occità. La primera vegada, com a mínim, en què surten citats els topònims occitans es fa en la seva forma original occitana acompanyada de la forma oficial francesa (entre parèntesi i en cursiva).


VEURE TOTEnvia per Email Imprimir

Comentaris

Explica'ns què t'ha semblat aquesta etapa?

No hi han comentaris.

Consell Regulador del Camí dels Bons Homes
Ctra C-16, km 96,2
Berga 08600
Tel. 93 8247700/ 654125696
Adreça de correu electrònic info@camidelsbonshomes.com
www.camidelsbonshomes.com