Etapes

Full de Ruta

1. De Bagà a Gósol en BTT: Als peus del massís del Pedraforca i la serra del Cadí

En bicicleta / Descripció de les etapes


Desplaçant el punter a través del l'àrea de color del gràfic de desnivell veuràs la corresponent ubicació en el mapa superior. Si fas clic en qualsevol dels marges de la corba, obtindràs l'altitud exacta.


Desnivell pujada

1.734 m

Desnivell baixada

1.107 m

Distància

31,55 km

Duració

3 h 30 min

Dificultat

Mitjana
Descripció


DESCRIPCIÓ

Camins i senyalització

Aquesta etapa en BTT no discorre exactament pel mateix traçat que a peu i a cavall.

En aquest cas, es passa majoritàriament per pista, seguint en alguns trams les mateixes marques de GR i en altres la senyalització de la Volta al Cadí-Moixeró en BTT.


Introducció

Es passa a la vora de Sant Martí del Puig, la gran masia de Murcarols, el poble disseminat de Gisclareny, la cara nord del Pedraforca i el suau, però feréstec, vessant sud de la serra del Cadí i, gairebé a l’arribada, a coll de Josa, es pot tenir una panoràmica de Gósol i els seus voltants, destí de l’etapa.


Accés i transport públic fins al punt de sortida

Per accedir al punt de partida, cal sortir de Berga per la C-16 (Eix del Llobregat) en direcció N cap al túnel del Cadí fins a Bagà, entrar-hi pel primer accés (Gisclareny) i, pel carrer del Raval i les avingudes Reina Elisenda i Districte Forestal, arribar a l'oficina del Centre del Parc, seu principal del Parc Natural del Cadí-Moixeró que n'ofereix informació i exposicions detallades.

Bagà està comunicada amb Berga, Barcelona o Puigcerdà amb transport públic (servei d’autobusos diaris).


Què cal veure i saber

La vila de Bagà: Compta amb un destacat casc antic que acull cada any un mercat medieval on s'escenifiquen oficis comuns en altres èpoques, com el de calderer, ceramista, joier, ferrer, joglar... Són espais representatius del nucli històric la plaça Porxada (o Galceran de Pinós), la torre de Portella, el Pati del Forment, el pont de la Vila (s. XV-XVI) i l'església de Sant Esteve (s. XIII-XIV). Per conèixer millor l'edat mitjana i la petjada del catarisme en aquestes terres, es pot visitar el Centre Medieval i dels Càtars, situat a l'antic palau de Pinós.


Si es disposa de temps suficient, es pot visitar la petita ermita d'origen romànic de Sant Martí del Puig, al cim del puig de la Baga, o endinsar-se, des de cal Cerdanyola i pel PR C-125, als Empedrats, un espectacular congost entre el Cap de la Boixassa i la Roca Tallada format pels torrents del Forat i del Pendís.


Serveis

Bagà i Gósol disposen d’una oferta de serveis variada i diversa; comerç, productes gastronòmics d’origen comarcal i allotjament de tot tipus: hotels, residències rurals, apartaments, albergs familiars i juvenils i càmpings. A Bagà hi ha el Centre d'informació i interpretació del Parc Natural del Cadí-Moixeró. Veieu adreces a “Informació pràctica”.


Descripció del recorregut

0,0 km (798 m) Sortim de Bagà per la carretera de Gisclareny, que no deixarem fins al trencall de la pista que porta cap a Sant Martí del Puig i Murcarols.

4,4 km (969 m) Anem seguint la pedregosa pista, alguns trams marcada com a GR. Passarem per la vora de l’ermita de Sant Martí del Puig i més endavant, per la casa en runes de Murcarols, on val la pena parar per admirar les vistes.

12,6 km (1.436 m) Arribem al coll de la Bena, on conflueixen diferents pistes i acaba la carretera asfaltada, procedent del nucli de Gisclareny. Allà reprendrem la pista amb les marques de GR, per continuar, en lleugera pujada.

15,2 km (1.572 m) Al coll de la Bauma, tornem a trobar una cruïlla de pistes, l’una porta cap a la vall de Gresolet i l’altra, és per on continuem nosaltres, compta amb magnífiques vistes de la cara nord del Pedraforca, a través de les escletxes dels cingles de Gresolet, i el vessant sud del Cadí, amb la serra Pedregosa a primer terme.

21,8 km (1.836 m) A l’arribar al Collell, línia divisòria de les aigües del Llobregat i el Segre, ens desviem del GR per prendre l’antiga pista que passa pel fons de la vall del riu Cerneres, seguint la senyalització de ruta BTT, fins arribar a la barrera, que impedeix la lliure circulació de vehicles motoritzats i que creuarem.

26,2 km (1.447 m) Arribem a la carretera asfaltada, C-563, que seguim cap a Gósol, fent ziga-zagues en forta pujada fins al coll de Josa, on podrem parar a contemplar la panoràmica de Gósol i els seus voltants, amb el massís del Pedraforca i la serra d’Ensija. D’allà, amb un pendent descendent pronunciat, ens posarem amb un moment a Gósol, destí de l’etapa, 31,5 km (1.428 m).


Publicacions d’interès

Mapa comarcal de Catalunya 1:50.000. Berguedà

Institut Cartogràfic de Catalunya

Editorial: Institut Cartogràfic de Catalunya


Mapa topogràfic de Catalunya – Espais Naturals Protegits 1:25.000

Parc Natural del Cadí-Moixeró W

la Seu d’Urgell, Vall de la Vansa, Pedraforca

Elaboració i edició: Institut Cartogràfic de Catalunya


Mapa topogràfic de Catalunya – Espais Naturals Protegits 1:25.000

Parc Natural del Cadí-Moixeró E

el Moixeró – Túnel del Cadí, Collada de Toses, Fonts del Llobregat, el Catllaràs

Elaboració i edició: Institut Cartogràfic de Catalunya

VEURE TOTEnvia per Email Imprimir

SERVEIS DE L'ETAPA

Comentaris

Explica'ns què t'ha semblat aquesta etapa?

No hi han comentaris.

Consell Regulador del Camí dels Bons Homes
Ctra C-16, km 96,2
Berga 08600
Tel. 93 8247700/ 654125696
Adreça de correu electrònic info@camidelsbonshomes.com
www.camidelsbonshomes.com