Etapes

Full de Ruta

5A.De Castellbó a Sant Joan de l’Erm: pel país del vescompte de Castellbò, antic refugi de catars

A peu / Descripció de les etapes


Desplaçant el punter a través del l'àrea de color del gràfic de desnivell veuràs la corresponent ubicació en el mapa superior. Si fas clic en qualsevol dels marges de la corba, obtindràs l'altitud exacta.


Desnivell pujada

1.090 m

Desnivell baixada

177 m

Distància

15,16 km

Duració

4 h 37 min
Descripció


Camins i senyalització

L’etapa transcorre pràcticament tota en pujada. S’utilitzen, majoritàriament, camins històrics que comunicaven Castellbò amb coll de Leix i Sant Joan de l’Erm, ja al capdamunt de la serra. També es discorre per alguns curts trams de carretera i de pista asfaltada. Des de coll de Leix al refugi de la Basseta se segueixen les pistes –amples i en bon estat- que a l’hivern s’utilitzen per a la pràctica de l’esquí nòrdic. Cal seguir en tot moment la senyalització de marques i banderoles grogues del Parc Natural.


Introducció

L’etapa cinquena, que no és gaire llarga, però supera un desnivell acumulat de més de mil metres. Malgrat la presència d’alguns trams de pujada forta, la majoria dels pendents són relativament suaus. Històricament, el camí principal entre el vescomtat de Castellbò i el Pallars remuntava la vall del riu de Castellbò en direcció a Albet, des d’on es trencava cap a ponent per pujar a Sant Andreu de Castellbò, i, des d’allà, arribar a coll de Leix pel serrat de la Mua. En aquesta etapa, s’utilitza el camí secundari que comunicava Castellbò amb Turbiàs i Turbiàs amb Sant Andreu de Castellbò: des d’allà i fins a coll de Leix es fa servir el camí històric principal. En arribar a coll de Leix s’entra dins dels límits del Parc Natural de l’Alt Pirineu.


La notable diferència d’altitud que hi ha entre la sortida i l’arribada de l’etapa, gairebé mil metres, permet contemplar una bona diversitat d’ambients vegetals, que abasta des dels entorns de muntanya mediterrània del fons de la vall -on destaquen grans matollars, alzines, roures, pinedes de pi roig i vegetació de ribera-, fins als paisatges de muntanya subalpina, on domina el bosc de pi negre amb multitud de rodals d’avets i bedolls. Part del recorregut transcorre per la solana, per la qual cosa caldrà protegir-se del sol.Accés i transport públic fins al punt de sortida

L’accés per carretera a Castellbò neix al punt quilomètric 231,3 de la carretera N-260, 3 km al sud de la Seu d'Urgell i a l'alçada de Montferrer. Es tracta d’un trajecte de 9 km que arriba a Castellbò pel collet de Terrassa després de deixar a la dreta un trencall cap a Aravell. Castellbò no disposa de transport públic.Què cal veure i saber

Turbiàs

Un dels diversos pobles que s’escampaven per tota la vall de Castellbò. Les cases, grisoses i amb teulades de llicorella, s'apinyen sota l’església del segle XVIII dedicada a Sant Iscle i Santa Victòria.


Dolmen de Turbiàs

Monument megalític situat al nord de Turbiàs, en la carena del serrat del mateix nom. Testimoni de l’antiguitat del poblament de les valls de l’Alt Urgell, un dels nombrosos elements prehistòrics de la comarca que troben la seva màxima expressió a la vall de Cabó, uns divuit quilòmetres al sud, on es comptabilitzen nou monuments funeraris d’aquesta mena.


Sant Andreu de Castellbò és un petit poble bigarrat, enclavat al vessant de ponent de la vall de Castellbò. L’església, dedicada a Sant Andreu, és un edifici romànic molt modificat, amb un aspecte exterior força xocant. Guarda notables imatges barroques d'inici del segle XVIII.


El massís de Sant Joan de l’Erm, estació d’esquí nòrdic

Els projectes de planificació territorial de la Generalitat de Catalunya (1932-1937) ja contemplaven els amplíssims boscos de Sant Joan de l’Erm com a indret idoni per a la pràctica del turisme i dels esports de muntanya. Malauradament, van resultar estroncats per la guerra d’Espanya i els posteriors anys de dictadura. A finals de la dècada de 1960 i començaments de 1970, un grup de socis del Centre Excursionista de Catalunya va recórrer de dalt a baix el massís, va cartografiar-ne les pistes i camins i va organitzar els Campionats d’Espanya d’Esquí Nòrdic de 1971. Sant Joan de l’Erm es va convertir, així, en la primera estació nòrdica de l’estat i, des d’aleshores ençà, ha estat una destinació habitual de molts esquiadors.


Parc Natural de l’Alt Pirineu

Creat per la Generalitat de Catalunya el 2003. És el més extens de Catalunya: amb una extensió de gairebé 700 km2 (69.850 ha) representa el 55'5% del territori total del Pallars Sobirà. Rodejat d’altes muntanyes, algunes de més de 3.000 m, és un refugi d’espècies amenaçades, amb paisatges modelats per segles d’activitat humana.


Serveis

 

El refugi de la Basseta ofereix serveis d’acolliment i de restauració. A Turbiàs i a Sant Andreu de Castellbò es disposa d’allotjament rural i de serveis de restauració i a final de l'etapa teniu el Refugi l'Abadia de Montenartró.


 

 Observacions per cavalls:

Aquesta etapa té una certa dificultat i es recomana a genets acostumats a fer travesses.


Es recomanable en alguns trams de fortes baixades, baixar desmuntat del cavall per seguretat del  genet i pel cavall.


Recomanem portar  el kit bàsic per fer travesses a cavall.

 


Descripció del recorregut

0,00 km (807 m). Castellbò. Plaça Major. Se surt de la plaça en direcció sud, seguint el carrer Major, es gira a l’esquerra, es deixa el pont de pedra per on s’havia arribat a mà dreta i es passa el riu de Castellbò pel pont d’accés de vehicles. Un cop a la carretera, cal girar a l’esquerra (NO) i seguir-la fins al pronunciat revolt cap a l’esquerra (E) on hi ha el pont que creua el riu (0,25 km, 800 m, pal de senyalització). Aquí es deixa la carretera i es pren un camí que surt a la dreta en direcció N. De seguida es deixa un edifici a mà dreta i el camí s’enfila pel vessant fent un revolt a l’esquerra. Se surt a una pista, que es segueix cap a la dreta (N) durant 35 m i es torna a prendre la continuació del camí pujant cap a l’esquerra (pal de senyalització). Una mica més amunt, en sortir del revolt, hi ha un corriolet a l’esquerra (SO).


0,48 km (846 m), 9 min. Corriol a mà esquerra que du a les ruïnes de l’antic colomar del Tema; es recomanable acostar-s’hi (solament 20 m) perquè hi ha una privilegiada vista sobre Castellbò. Es continua pujant; es fa un altre revolt cap a l’esquerra (O) i s’inicia una llarga travessa, pràcticament plana, que voreja el solà de la Guàrdia. Quan el camí desemboca al riu de Castellbò (1,37 km, 831 m, pal de senyalització) es gira a l’esquerra (S), es passa el riu per un gual i se surt a la carretera de Castellbò a Albet.


1,43 km (833 m) 23 min. Carretera d’Albet. Pal de senyalització. Es gira a la dreta (NO) seguint l’asfalt. Al cap d’uns metres es passa pel costat de la font del Murilló, que queda a l’esquerra. Després de creuar el pont i el revolt del torrent de Turbiàs, caldrà deixar la carretera.


2,08 km (876 m) 33 min. Desviació. Pal de senyalització. Cal abandonar la carretera i prendre el camí de l’esquerra (O) que s’enfila per la carena del serrat del Carbediu descrivint giragonses durant uns 800 metres. Després, es deixa el fil divisori i es continua per la solana, on el pendent s’endolceix. Al final es conflueix amb el fons de la vall del riu Turbiàs (4,27 km, 1.196 m), ja a sota mateix de la població. Es creua al riu, es puja cap a l’esquerra i després d’un altre gir, aquest cap a la dreta, s’entra al poble (seguint la carretera s’enllaçaria amb el camí històric que puja a Sant Andreu de Castellbò pel barranc de Santa Creu).


4,45 km (1.226 m) 1 h 32 min. Turbiàs. Es passa per davant de l'església de Sant Iscle i Santa Victòria, que queda a mà dreta. Es deixen les cases a l’esquerra i, pel camí d’accés al poble, se surt, dos-cents metres enllà, a la carretera de Castellbò a Sant Joan de l’Erm. Cal seguir-la cinquanta metres cap a la dreta (NO) i, abans del proper revolt, quan la carretera passa el torrent, abandonar-la tot prenent el camí que surt a mà esquerra (4,70 km, 1.253 m). De nou en pujada, el camí fa una ziga-zaga i es dirigeix al nord i, després, a llevant, ja planerament, deixant una desviació a l’esquerra.


5,27 km (1.328 m), 1 h 50 min. Plans de la Cobertrada; es creuen en direcció SE i, després, E. Es passa pel costat mateix d’una torre d’alta tensió i s’arriba al dolmen de Turbiàs, monument megalític situat en un punt estratègic de la carena del serrat de Turbiàs (5,51 km, 1.299 m). El punt gaudeix d’una molt bona vista sobre la vall. Se surt a una pista que puja des de la carretera de Castellbò a Sant Joan de l’Erm i es pren aquesta cap a l’esquerra (NO) pujant suaument tot tallant el revolt que fa la pista en direcció a un característic repetidor. Passat el repetidor, i de nou a la pista, se segueix aquesta durant 50 m, fins que s’agafa una desviació a la dreta.


5,78 km (1.329 m) 1 h 57 min. Bifurcació. Es deixa la pista i es gira a la dreta (N) per un corriol senyalitzat que es dirigeix a Sant Andreu de Castellbò planerament, seguint l’obaga del serrat de Turbiàs. Si es continués recte amunt, s’aniria a sortir a coll de Leix pel camí de la solana del serrat. Es passa el torrent d’Eres. Més avall, cap a l’est i sota la carretera es veu el nucli d’Eres, llogaret edificat als plans de l’antic poblat de Llagunes, abandonat el 1348 arran de la terrible epidèmia de pesta negra que assolà tot el Principat. El camí gira a ponent i flanqueja l’obaga fins a l’alçada del torrent de Sant Andreu (8,08 km, 1.297 m), des d’on, cap al nord, s’arriba a Sant Andreu.


8,57 km (1.338 m) 2 h 37 min. Sant Andreu de Castellbò. Es creua el llogaret, es gira cap al NO seguint la pista d’accés a la carretera durant 200 m.


8,78 km (1.345 m) 2 h 40 min. Bifurcació. Es deixa la pista abans que aquesta desemboqui a la carretera i es torça a l’esquerra (NO), pujant pels prats del llom que es desprèn del settar de la Mua. Es travessa la carretera de sant Joan de l’Erm (9,09 km, 1.392 m) i es continua amunt, ara per sota el bosc de les Costes. El camí gira al SO i torna a travessar la carretera.


9,52 km (1.463 m) 3 h. Carretera de Castellbò a Sant Joan de l’Erm. Es pren la carretera cap a la dreta (SO) durant 60 m i es trenca a l’esquerra (S) per un camí que dóna accés als Xalets de la Mua, els quals es deixen a l’esquerra tot torçant cap a ponent i enfilant cap amunt el vessant obac del serrat de la Mua. Més enllà es conflueix amb un camí que puja del barranc de Tadil (10,30 km, 1.545 m); es continua pujant fins que es troba el torrent; el camí gira fortament a l’esquerra (E), descriu dues àmplies ziga-zagues i, ja al fil del serrat, travessa per sota una doble estesa elèctrica d’alt voltatge que creua tot el massís i que, en posteriors moments, s’aniran trobant. Ja pràcticament a coll de Leix es troba, per l’esquerra, el camí que puja de Turbiàs directament (11,93 km, 1.690 m). Es continua endavant.


12,14 km (1.703 m), 3 h 50 min. Coll de Leix Sud. Es desemboca en una cruïlla de pistes situada a la primera enclotada de les dues que formen la dilatada collada de Leix. S’entra dins del domini de l’estació d’esquí nòrdic de Sant Joan de l’Erm i, també, del Parc Natural de l’Alt Pirineu. Cal continuar cap a la dreta (NO) en direcció a la Basseta. Tres-cents cinquanta metres més endavant s’és a la segona clotada. Hi ha una bifurcació, es segueix la pista de la dreta i, a continuació, ve una cruïlla, cal deixar el trencall que ve de la dreta (O) i, immediatament després, continuar per la pista de l’esquerra en direcció al nord, pujant suaument (senyals; la pista de la dreta, més planera, també condueix al refugi de la Basseta).


En un indret anomenat la Gargallera, es tornen a creuar les dues línies d’alta tensió que s’havien trobat a la pujada del coll de Leix. Justament en el moment de passar la segona (13,56 km, 1.767 m) hi ha una bifurcació. Cal prendre la desviació de la dreta, que continua pujant molt suaument. Més enllà (14,30 km, 1.779 m, 4 h 25 min), a l’anomenat pujal Cervat, es deixa a l’esquerra el camí de l’obaga de la Culla, per on passava el vial històric que condueix a Sant Joan de l’Erm Vell. Es continua per l’esquerra, ara ja en baixada, fins a la collada i pla de la Basseta.


15,16 km (1720 m), 4 h 37 min. Refugi-xalet de la Basseta. Fi de la cinquena etapa del recorregut.Informació pràctica

Es recomana dur cartografia de l'entorn. És necessari proveir-se de roba i calçat adequats, aigua i menjar suficient. Els usuaris d’aparells GPS es poden descarregar els tracks del recorregut a la web de la ruta.


Adreces i telèfons


Oficina Comarcal de Turisme de l'Alt Urgell

Pg. Joan Brudieu, 15

25700, Seu d'Urgell

Tel. 973 353 112 - 902 154 715

Web: www.ccau.net


Oficina de Turisme de la Seu d'Urgell

C/ Major, 8

25700, Seu d'Urgell

Tel. 973 351 511

Web: www.turismeseu.com


Parc Natural de l'Alt Pirineu

Carrer de la Riba, 1

25595, Llavorsí

Tel. 973 622 335

Web: www.gencat.cat/parcs/alt_pirineu


Refugi xalet de la Basseta

Montferrer i Castellbò

Tel. 973 298 015

Web: www.santjoandelerm.comPublicacions d’interès


Mapa Pallars Sobirà Sud 1:50.000.

Editorial Piolet. Barcelona


Mapa comarcal de Catalunya 1:50.000. Alt Urgell

Institut Cartogràfic de Catalunya


Mapa de l’Alt Pirineu 1:25.000

Editorial Alpina. Granollers


Mapa Parc Natural de l’Alt Pirineu 1:50.000

Editorial Alpina. GranollersVEURE TOTEnvia per Email Imprimir

SERVEIS DE L'ETAPA

A l'inici

Durant

Comentaris

Explica'ns què t'ha semblat aquesta etapa?

No hi han comentaris.

Consell Regulador del Camí dels Bons Homes
Ctra C-16, km 96,2
Berga 08600
Tel. 93 8247700/ 654125696
Adreça de correu electrònic info@camidelsbonshomes.com
www.camidelsbonshomes.com