Etapes

Full de Ruta

De Bellver de Cerdanya a Porta: per Camins de Frontera

En bicicleta / Descripció de les etapes


Desplaçant el punter a través del l'àrea de color del gràfic de desnivell veuràs la corresponent ubicació en el mapa superior. Si fas clic en qualsevol dels marges de la corba, obtindràs l'altitud exacta.


Distància

33,570 km.

Dificultat

Baixa

Altitut màxima

1.511 m (a Porta, km 30.920)

Altitud mínima

1.052 m (a la ctra. de Bellver a Baltarga, km 2,840)

Total ctra. asfaltada

16,610 km (a la sortida de Bellver, des de Bolvir fins a Puigcerdà, de Puigcerdà a la Tour de Carol i arribant a Porta)

Total a peu

---
Descripció


Observacions

El tram de Bellver a Puigcerdà és el més fàcil de tot el camí: travessa la Cerdanya amb molt poc desnivell. Seguim bona part del Camí de Sant Jaume, que ve de Llívia i creua tota la Cerdanya al costat del riu Segre.


Comencem sortint de Bellver per la carretera d'Alp, que la seguirem fins a trobar la ctra. que baixa del túnel del Cadí. Aquí seguim a l'esquerra per anar a buscar la ctra. que va cap a Puigcerdà. Aquest primers quilòmetres s'han de fer per carretera, ja que és difícil trobar un pas per l'estret d'Isòvol.


Un cop superat l'estret d'Isòvol, el camí es desvia per anar pel costat del riu. Durant força quilòmetres gaudirem d'unes vistes magnífiques de tota la Cerdanya amb les muntanyes a banda i banda.


La pista és molt bona i molt plana; pràcticament no agafa desnivell, encara que molt suau, fins a prop de Bolvir.


Passem pel poble de Bolvir i ens enfilem a l'ermita del Remei, ja per pista asfaltada i prop de Puigcerdà, on arribarem tot passant pel barri de Sant Martí d'Aravó.


A Puigcerdà, hi entrarem per sota l'estany i prop de l'estació de tren. Per anar fina al centre de la Vila només cal que ens enfilem fins al llac i els mateixos carrers ja ens hi portaran.


Sortim de Puigcerdà per la carretera vella que ens porta directament a la Tor de Querol. La trobarem entre l'estany i l'estació de tren. És una pista asfaltada molt bona i força transitada.


A la Tour de Querol, deixem la carretera asfaltada i sortim pel poble pel carrer que va paral•lel al riu i que una metres més endavant passa pel costat d'una àrea de pícnic, just abans de travessar el riu.


En aquests quilòmetres el terreny és força bo i no té gaire desnivell. Passem pel costat dels pobles de Cortvassil i Querol, aquest últim amb la torre restaurada de l'antic castell.


Aviat sortim a la carretera asfaltada. Aquí tenim dues opcions per arribar a Porta. La primera és seguir per la crta. fins a Porta; són 2.850 m circulant per una crta. molt transitada. L'altra opció és travessar el pont i seguir per l'altra marge del riu; farem uns dos quilòmetres més molt durs, tot depèn de com s'hagi planifcat l'etapa del dia. Si hem fet nit a Puigcerdà recomano aquesta opció, però si aquest últim tram l'hem de fer a la tarda i ja portem uns quants quilòmetres a les cames, recomano fer-ho per carretera, tot i les molèsties del trànsit.


L'opció llarga, o sigui, travessar la carretera i seguir per l'altre costat del riu, és molt dura, però a la vegada molt bonica. Hi ha rampes, encara que curtes, que s'han de fer a peu.


Es segueix per l'altre costat del riu, just en haver travessat el pont. El camí s'aparta de seguida de la vora del riu i s'enfila molt. S'endinsa al bosc per anar a sortir a la ribera de Campcardós, on trobarem, en creuar el riu, el camí dels qui fan la ruta a peu, que baixen de la portella Blanca d'Andorra.


Després de travessar el rierol sortim a una pista que en poca estona ens deixarà a Porta. És una pista amb baixades fortes i plena de pedres. S'hi ha d'anar amb compte.


Arribem a Porta pel costat del riu Querol o Aravó. Per entrar al poble hem de passar per sota d'un dels túnels que hi ha sota la via del tren.


Descripció


Bellver porta1


Sortim de Bellver des de la plaça Sant Roc al peu de la ctra. LP-4033 que va a Alp. Sortim per la mateixa ctra. i també en direcció a Alp.


2,190 km. Arribem a la ctra. que va al túnel del Cadí. Seguim a l'esquerra. Compt que és molt transitada!


2,840 km. Sortim a la carretera N-260. Seguim a la dreta en direcció a Puigcerdà. Continua sent una carretera molt transitada.


4,090 km. Passat l'estret d'Isòvol, just quan veiem una palanca que travessa el riu, deixem la ctra. ens desviem a la dreta. Seguim per una pista que va paral·lela al riu.


Bellver porta5,140 km. Just en passar unes pedres que barren el camí ens desviem a l'esquerra. si seguim de cara haurem de passar pel mig d'una pedrera.

5,370 km. Sortim a la crta. Seguim a la dreta uns pocs metres.5,450 km. Deixem la crta. i ens desviem a la dreta en direcció a la pedrera.5,990 km. Passem pel costat d'una pedrera.6,060 km. Just en passar la pedrera, deixem una pista que surt a la dreta. Continuem sempre per la pista més marcada. Anem de cara.6,690 km. Deixem els trencants de la dreta i l'esquerra. Seguim de cara.


Bellver porta


6,850 km. Mare de Déu de Quadres (1.058 m). Passem pel costat de l'ermita.


7,410 km. Al costat d'unes molleres deixem la pista que surt a l'esquerra.8,010 km. Creuem una pista que baixa de la carretera i va en direcció al riu. Nosaltres seguim de cara.8,610 km. Deixem la pista que surt a la dreta.
9,170 km. En passar pel torrent deixem un trencant a cada costat. Continuem de cara.


9,570 km. Sortim a una pista asfaltada. Seguim de cara per la pista que surt davant nostre.


Bellver porta

10,000 km. Deixem la pista de l'esquerra i travessem un torrent.11,240 km. Deixem els trencants, seguim de cara.


11,470 km. En passar pel costat d'una granja, deixem la pista que surt a l'esquerra i seguim de cara.11,510 km. Sortim de la pista asfaltada. Continuem de cara. Des d'ara fins al final del tram anem per pistes asfaltades.


Bellver porta11,820 km. Compte! Hem de creuar la ctra. N-260. És força transitada. Anem de cara en direcció al poble de Bolvir.


11,990 km. Bolvir (1.145 m). Passem pel costat d'una farmàcia i de l'Ajuntament. A uns 30 m anem a la dreta.


12,090 km. Seguim pel carrers de Bolvir. Deixem a l'esquerra un trencant que baixa d'una urbanització. Hi ha una font a l'esquerra. Seguim de cara.12,570 km. Continuem de cara. Deixem a la dreta el trencant que ens portaria a la crta. A l'esquerra va cap a una urbanització.12,900 km. Després d'una pujada forta passem per davant de Nostra Senyora del Remei.


Bellver porta14,730 km. Seguim pel carrer principal de la urbanització. Deixem el carrer de l'esquerra.


14,950 km. Deixem els trencants a dreta i esquerra que trobarem dins la urbanització. Seguim sempre en direcció a Puigcerdà.


15,620 km. Travessem la ctra. i tot seguit passem per un pont regulat per una semàfor. Seguim sempre pel carrer principal.


15,790 km. El carrer tomba una mica cap a la dreta.
15,910 km. Seguim a l'esquerra en direcció al centre de la Vila.16,000 km. Passa el pont, que travessa la via del tren, ens desviem a l'esquerra.


16,090 km. Seguim a la dreta en direcció al centre de la Vila.


Bellver porta


16,410 km. Puigcerdà (1.202 m). Després d'una pujada forta sortim al carrer que, seguint-lo a l'esquerra, ens porta a l'estany (uns 400 m) i si anem a al dreta ens du a l'estació. Sortim de Puigcerdà pel carrer que baixa des del llac a l'estació, a uns 400 m trobem la pista que surt a la dreta en direcció a França, està senyalitzada.


17,140 km. Passem un pas a nivell. En aquest tram trobem alguns trencants a dreta i esquerra; seguim sempre per la pista principal, és asfaltada.18,740 km. Deixant el trencant de la dreta. Seguim de cara.20,220 km. Passem per un petit poble, hem de creuar la via del tren i seguim en direcció a La Tour de Carol. Hi ha un indicador.


20,820 km. La Tour de Carol (1.262 m). Arribem al poble per la plaça del Souvenir. Seguim pel carrer que segueix de cara, anomenat "Rute Vielle d'Espagne", que va paral·lel al riu Carol o Arvó. Dins del poble trobarem fonts.


22,630 km. Després de l'àrea de picnic dens desviem a l'esquerra per travessar per un pont el riu Carol.


22,990 km. Anem a la dreta. Seguim uns senyals grocs.24,000 km. Deixem un pont a la dreta i seguim just per darrere la casa.24,190 km. Passem la via del tren. La pista tomba una mica cap a la dreta. Uns metres més endavant passem per damunt d'una pedrera.


25,090 km. Seguim per la pista.25,510 km. Agafem el camí que surt a l'esquerra.25,650 km. Seguim a la dreta.26,090 km. Passem per sota un túnel del tren.
26,240 km. Passat el pont ens desviem a l'esquerra, just pel costat d'una casa.


26,410 km. Entrem a la crta. N-20. És una crta. molt transitada. Seguim a l'esquerra.


26,690 km. Just a l'entrada pel pont seguim per la pista que surt davant nostre.


27,160 km. Carol (1.392 m). Seguim per la pista i deixem el poble a mà esquerra, a l'altre costat del riu.


28,070 km*. Després de passar per sota la via del tren, uns metres més endavant tornem a sortir a la N-20. Seguim per la crta. fins a Porta.


30,920 km. Porta (1.511 m). Arribem al poble per la crta. L'alberg d'etapa ens queda a la dreta.


Variant des del Km -------- fins a Porta, passant per la Vall de Campcardós


Bellver porta

En sortir de nou a la carretera seguim a l'esquera per agafar el camí que surt, just passat el pont, a mà dreta.28,220 km. Compte!! La pista principal segueix a la dreta; hem de seguir de cara per un camí força embrossat al principi, després millora. Des d'aquest punt trobem algunes rampes molt fortes que s'han de fer a peu.


31,360 km. Quan la pista comença a planejar travessem el riu que segueix la ribera de Campcardós i que baixa de la portella Blanca.31,430 km. Sortim a una pista molt bona, seguim a la dreta. Compte que té molt pendent i hi ha moltes pedres, la baixada és força perillosa.


33,570 km. Porta (1.551 m). Arribem a la fi del tram per la vora del riu Querol. Per entrar al poble ho podem fer passant per sota la via del tren. L'alberg d'etapa és dins del poble.


*Es tracta del mateix punt de la variant.

VEURE TOT


SERVEIS DE L'ETAPA

A l'inici

Al final

Comentaris

Explica'ns què t'ha semblat aquesta etapa?

No hi han comentaris.

Consell Regulador del Camí dels Bons Homes
Ctra C-16, km 96,2
Berga 08600
Tel. 93 8247700/ 654125696
Adreça de correu electrònic info@camidelsbonshomes.com
www.camidelsbonshomes.com