Notícies

Notícies

16 de novembre de 2022

Fer el Camí dels Bons Homes redueix els símptomes relacionats amb malestar psicològic


Caminants acabant l'etapa

Caminants acabant l'etapa


Avui us compartim el text del Carlos Faneca publicat aquest mes a Xarxanet.org sobre els resultats dels nostre estudi i projecte del Melhorament.

Catalunya compta amb multitud d'opcions interessants per fer senderisme arreu del territori. Són itineraris que, a banda d'afavorir l'activitat física i el contacte amb els diversos valors naturals que tenim a casa nostra, disposen de diferents experiències que ens enriqueixen i ens fan sentir bé a diversos nivells.


Una de les travesses més conegudes és el Camí dels Bons Homes, un itinerari turístic transpirinenc, d'uns dos-cents quilòmetres, que comença a Berga i finalitza al departament de l'Arièja, a la regió francesa d'Occitània.


Així, més enllà dels beneficis físics de caminar i el contacte amb la natura, el Camí dels Bons Homes ens permet gaudir de diversos valors relacionats amb la gastronomia, la cultura, la història, la literatura o l'aventura. Però, pot tenir altres beneficis relacionats amb el benestar emocionalmental i espiritual?



La resposta la trobem en les conclusions del projecte Melhorament, encarregat  en el marc del projecte NATTUR- POCTEFA pel servei de Turisme de l'Agència de Desenvolupament del Berguedà i  liderat per la Dra.Montse Subirana,el qual  explora el valor terapèutic de la natura a través d'aquesta travessa.


Davant d'estudis que s'han fet d'altres travesses, com ara el Camí de Sant Jaume, que confirmen que caminar té una sèrie de beneficis terapèutics,  des de Turisme del Berguedà  de la mà de la Dra. Subirana, investigadora de la UB i la UOC, ha volgut explorar aquesta possibilitat a una de les travesses de casa nostra, el Camí dels Bons Homes.



Les conclusions de l'estudi, que forma part del projecte Melhorament, confirmen que fer el Camí dels Bons Homes redueix la simptomatologia relacionada amb el malestar psicològic.



Sortida de sol a Montsegur

Per dur a terme l'estudi es van fer ús de diversos instruments, validats específicament per l'àmbit de psicologia, que permetien mesurar canvis dels nivells bassals i els efectes produïts relacionats amb variables de benestar malestar psicològic. Parlem de simptomatologia relacionada amb estats d'ànim depressiu, ansiós o d'ira, així com variables relacionades amb el benestar com la satisfacció amb la vida o tenir una vida compromesa amb els mateixos valors.


"Quant a les variables relacionades amb el benestar o malestar psicològic, vam trobar que fer el Camí dels Bons Homes s'associa amb una millora de l'efecte positiu, del compromís amb la vida i de la satisfacció amb ella, alhora que disminuïen totes les variables relacionades amb el malestar psicològic", assegura la Dra. Subirana. El seguiment, a més, permetia veure que aquests paràmetres també es mantenien a mitjà termini. "El primer objectiu del projecte, que era conèixer aquest nou valor terapèutic de la travessa, el vam assolir", especifica.


L'estudi va generar un gran interès, tal com confirma la Dra. Subirana. "Va ser molt gratificant que hi hagués tant d'interès", manifesta. La investigadora de la UB i la UOC recorda que el projecte es va iniciar l'estiu de 2021, just l'any després del període més dur de pandèmia, i en un moment en el qual les dades deien que els casos d'ansietat, de depressió, i altres problemàtiques de salut mental, havien augmentat.


Sumar el valor terapèutic

A banda d'explorar els efectes de benestar associats amb el Camí dels Bons Homes, Melhorament té altres objectius, com ara el fet de dur a terme un projecte d'aquestes característiques a un itinerari de Catalunya. "Quan sentim a parlar de viatges o experiències que tenen un caràcter transformador, sempre pensem en viatges llunyans o territoris molt exòtics. I, en canvi, a casa nostra, no s'havia fet res en aquesta línia", explica la Dra. Subirana.


Una altra de les finalitats era, en funció dels resultats obtinguts a l'estudi, generar noves propostes al Camí dels Bons Homes dins una línia de turisme sostenible regeneratiu. "La idea és generar noves propostes per aquest entorn natural relacionades amb el benestar".


En aquest sentit, la Karina Behar, directora del Camí dels Bons Homes, explica que l'estudi també ha estat una gran eina per conèixer el perfil de les persones usuàries de la travessa i copsar dificultats amb les quals es troben.

"El nostre propòsit era incorporar el valor terapèutic a la resta de valors de la travessa per ampliar els usos i el públic potencial", explica Behar, que també destaca la informació que aporta l'estudi per tal de desenvolupar les noves propostes. Behar també es congratula pel fet que les conclusions d'un estudi reforcen, encara més, i amb dades, la idea que la natura és beneficiosa per a la salut de les persones.


Les propostes en què s'està treballant van encaminades a l'impuls de rutes circulars a diferents zones del Berguedà, una mica més curtes, o el foment de caminades conscients amb la inclusió de meditacions i pràctiques més profundes al llarg de l'itinerari. Tal com assenyala Behar, les propostes estaran disponibles al  2023.


Contemplant el riu Bastareny

 
Entitat redactora:LaviniaNext
Autor: Carlos Faneca
Font: Xarxanet.org

Comentaris

No hi han comentaris.

Consell Regulador del Camí dels Bons Homes
Ctra C-16, km 96,2
Berga 08600
Tel. 93 8247700/ 654125696
Adreça de correu electrònic info@camidelsbonshomes.com
www.camidelsbonshomes.com