Etapes

Full de Ruta

Etapa 5:De Porta a Mérens-les-Vals pel Coll de les Bessines: el llac secret de l’Alta Arieja

A peu / Descripció de les etapes


Desplaçant el punter a través del l'àrea de color del gràfic de desnivell veuràs la corresponent ubicació en el mapa superior. Si fas clic en qualsevol dels marges de la corba, obtindràs l'altitud exacta.


Desnivell pujada

1.385m

Desnivell baixada

1.713m

Desnivell acumulada

3.098 m

Distància

24.4 Km

Duració

7 h i 48 min

Dificultat

Difícil
DescripcióObservacions


Aquesta etapa del GR 107, la part que va per les Bessines, és un traçat  d'alta muntanya espectacular,  però està principalment pensada per senderistes més avesats per la seva dificultat tècnica.Per això es proposa també una variant més suau i menys tècnica que baixa a l’Hospitalet près Andorre i passa per la Vall de l’Ariege que també la trobareu marcada com a GR107.


Hi ha la opció també de dividir l’etapa a l’Hospitalet près Andorre o bé al Refugi de Bessines.

 

*Actualment aquest  camí de les Bessines està marcat com a GR10, però a la primavera 2024 està previst que la FFRP  el marqui com a GR 107 també. 


Descripció


0,0 Km (1.513 m) Porta. Si s’ha entrat a la població, cal tornar al túnel que passa per sota de la via del tren, per la qual cosa es creua la carretera N-20, es passa pel túnel esmentat i es preen el camí asfaltat cap a la dreta. 2 min més tard (200 m), un camí asfaltat que ve de sota la via del tren creua el GR. No s’ha de travessar la via, es continua recte i es deixa aquest camí a la dreta. El camí va seguint un bon tros entre la via de l’SCNF i el Riu Querol. Als 12 min (900 m) es deixa el camí ample i es va cap a l’esquerra vers un pont que creua el riu Querol. La ruta continua per l’altre costat del riu.


1,6 Km (1.560 m), 25 min. Just davant de la boca sud del túnel de Puymorens el camí, es divideix en dos. Se segueix sempre el de l’esquerra, que va amunt. 2 min més tard hi ha una bifurcació amb un pal indicador en el punt de confluència amb el GR 7; el GR 107, juntament amb el primer, va cap a l’esquerra i amunt.


2,1 Km (1.628 m), 37 min. Bifurcació després d’un pujada molt forta, al davant del castell de la Torre Cerdana i de dues línies d’alta tensió, el camí s’acaba sobtadament. Cal girar bruscament a l’esquerra i endinsar-se al bosc per un corriol, pocs metres més endavant hi ha una bifurcació on el GR passa entre dos marges de pedra, quan s’arriba a un encreuament de corriols.  Cal seguir el camí entre els marges de pedra tot deixant el que surt per l’esquerra.


2,7 km (1.672 m), 48 min, Estació d’Esquí de Porté-Puymorens. El GR creua el traçat d’un telearrossegador, això comporta certa dificultat per seguir aquest camí en plena temporada d’esquí. Poc després es creua el Rec de Pimorent. Uns 100 m més endavant creua una pista d’esquí i el camí es continua enfilant per una zona força oberta.

3.6 Km (1.775 m), 1 h 7 min Es creua la carretera un que puja a dalt el coll de Puymorens un primer cop. El camí puja més directa retallant el traçat de la carretera que caldrà tornar a creuar més endavant.


4,5 km (1.915 m) 1h 30 min, Coll de Puymorens. Aquí hi ha un gran pàrquing que cal creuar i alguns edificis de l’estació. Es travessa la carretera N-20 per continuar per l’altre costat. A la dreta de la carretera (direcció nord) surt la pista que cal seguir.


5.6 km (1.956 m), 1 h 47 min, Rec d’Engràcies. La pista creua un petit pont. 3 min després hi ha una cruïlla on el camí principal gira cap a la dreta i va amunt, però el GR continua enfilant-se per la pista de l’esquerra.


6.6 km (2.043 m), 2 h 06 min. Bifurcació on es deixa la pista principal, que a amunt per la dreta i s’agafa un camí lateral, per l’esquerra, que comença amb un traçat clarament descendent. Hi ha unes bones vistes panoràmiques. Més endavant cal seguir el camí de l’esquerra, que porta fins al fons de la vall de l’Hospitalet


8.3 Km (1.794m), 2h 34 min. El camí creua un tub que baixa de l’est, és un aqüeducte que porta l’aigua a l’estació de l’Hospitalet. Pocs metres més endavant el camí comença a davallar seguint unes marrades. Hi ha una petita borda a l’esquerra del corriol, es troba una caseta es pot utilitzar com a refugi d’emergència.


10 Km (1596 m), 3 h. Bifurcació amb pal indicador amb el camí que baixa cap a L’Hospitalet i que cal seguir si s’opta per fer la variant per la Vall de l’Arieja o dividir l’etapa en dos. Per continuar el traçat principal però, caldrà seguir enfilant-se pel corriol recte cap al nord Est, direcció el Coll de Bessines.


11,2  Km (1.693 m), 3h 21 min. Mirador natural, a l’esquerra del corriol que puja pel bosc, hi ha un petit sortint, és un revolt pronunciat on hi ha una roca i fa d’esplèndid mirador natural sobre la vall de l’Ariège. Poc després cal travessar un tartera.


11,6 Km (1.800 m), 3h 38 min. Bifurcació amb un corriol que s’enfila a la dreta. El GR continua per l’esquerra. Passat aquest punt es deixa el vessant de la muntanya i s’entra en una vall alta que es remunta. Més endavant es troba una bifurcació on hi ha dues variant del mateix camí que pocs metres més endavant es retroben en una clariana. El corriol és pedregós i irregular i passa per dins d’un bosc de pi negre.


13,2 Km (1.925 m), 4 h 7 min. Via del tren, a partir d’aquí el camí és una antiga via de tren, també hi ha algunes edificacions. La via segueix en direcció est vers el fons de la vall.


14,4 km (1.985 m), 4 h 27 min, Cabana de les Bessines. És l’antic refugi, l’actual es troba uns quilòmetres més amunt. Aquesta cabana funciona com a refugi lliure obert, amb taules, fogons i matalassos. Pocs metres més endavant es troba l’estany de les Bessines. El GR continua vorejant el llac. Passat el llac el corriol puja una mica pel vessant de la muntanya, agafant distància i altitud respecte el llac.


15,7 km (1.997 m), 4 h 47 min, Riu de Coma d’Anyell. Es creua per una passera i el camí s’enfila fins al refugi. Pocs metres abans d’aquest es troba el  GR 10. Els dos GR continuen junts fins al refugi de les Bessines que el trobem al cap d’uns 15 min. Ambdos GR continuen per darrera el Refugi direcció la portella de les Bessines. Un primer tram amb pendent suau.


16.8 km (2.093 m), 5h 10 min. Bifurcació senyalitzada a partir d’on el camí comença a pujar amb força. Més endavant es passa per un replà amb tarteres, després d’una forta pujada es veu el coll al qual va el GR.


18 km (2.333 m) 5 h 48 min. Porteille des Bésines. La vista és impressionant. El descens és difícil ja que es passa entre roques i tarteres. A partir d’aquí ja queda el descens per la vall. Uns  25 min més tard s’arriba a L’Estanhàs, un bonic estany d’aigua de desglaç.


20 km (1.832 m), 6 h 35 min. On s’ajunen les aigües del sud que hem seguit i dl nord Est, cal fer un canvi d’orientació cap a l’oest i seguir aigües avall. Després d’un tram de baixada per la vall principal del riu Nabreil, s’arriba a un punt on emprendre de nou un forta baixada. La vall és estreta i flanquejada per cims elevats. 13 min més tard (900 m) es travessa el riu de Nabreil per un petita palanca de ferro i es canvia de riba per continuar el descens.


22.5 Km, (1.510m), 7h 14 min. Salt de Le Nabre.  Estant atents observarem un petit salt d’aigua. Poc després el paisatge torna a ser humanitzat, amb murs de pedra entre cultius. El corriol s’endinsa en un bosc molt humit fins arribar en uns 25 min als Tolls d’aigües sulfuroses.

 

24.4 Km (1.176 m), 7 h 48 min. Village d’En Haut. S’arriba a les primeres cases ja amb camí asfaltat cal seguir-lo a la dreta. Just després del pont hi ha el camí que caldrà seguir a la següent etapa. Aquí ja dins de nucli urbà, es pot baixar a Mérens-les Vals  continuant per la calçada empedrada que baixa seguint el marge dret del riu le Nabre (10 min)


.

VEURE TOTEnvia per Email Imprimir


SERVEIS DE L'ETAPA

Comentaris

Explica'ns què t'ha semblat aquesta etapa?

No hi han comentaris.

Consell Regulador del Camí dels Bons Homes
Ctra C-16, km 96,2
Berga 08600
Tel. 93 8247700/ 654125696
Adreça de correu electrònic info@camidelsbonshomes.com
www.camidelsbonshomes.com