Etapes

Full de Ruta

Etapa 2: De Gósol a Bagà: entre el Pedraforca màgic i la cara suau del Cadí

A peu / Descripció de les etapes


Desplaçant el punter a través del l'àrea de color del gràfic de desnivell veuràs la corresponent ubicació en el mapa superior. Si fas clic en qualsevol dels marges de la corba, obtindràs l'altitud exacta.


Desnivell pujada

634m

Desnivell baixada

1.271m

Desnivell acumulada

1.905 m

Distància

25,3 Km

Duració

6h 23 min

Dificultat

Mitjana
Descripció


Gooltracking


Observacions

Aquesta segona etapa que, tot i ser una de les més curtes, acumula, atenció, 1.200 m de baixada, es pot escurçar amb el suport d'un vehicle al coll de la Bena, on arriba una pista asfaltada des de Gisclareny i Bagà.


De la plaça de Gósol cal seguir les indicacions direcció el Collell.

Quan s’arriba al Collell hi ha la possibilitat, tot seguint un sender local (marques verdes i blanques), de baixar al santuari de Gresolet, on també hi ha un refugi. D’allà es pot retornar al camí direcció Bagà anant cap al coll de la Bauma.


Abans d’arribar a Bagà, a la font Nostra, torbem el PR- C125, que va als Empedrats i que permet pujar directament cap al refugi de Sant Jordi (direcció Bellver de Cerdanya).   

 

Descripció

0,0 km (1.422 m). Gósol. Des de la plaça Major cal dirigir-se al nord pel carrer de l'esquerra de l'Ajuntament. A la plaça Agustí Pere i Pons  cal girar a l'esquerra cap al NO i sortir als afores de la població. Seguint els senyals, un camí s'enfila cap al nord.


1,7 km (1.707 m), 0 h 37 min. Collada i àrea de lleure de Font Terrers. S'ha de seguir cap al nord. 400 m després es deixa, a mà dreta, el camí que puja al Pedraforca per la collada del Verdet, es passa el torrent de la Coma dels Caners i es puja als prats del serrat de la Portella (km 2,50). El camí es desdibuixa. Cal anar girant cap al nord per passar per una escletxa del serrat, una veritable portella que serveix de pas.


2,7 km (1.753 m), 1 h. Pas de la Portella. A l'altra banda es fan 200 m en la mateixa direcció que es duia fins que el camí gira cap al NE. Enfront, al N, els enormes i erms lloms del vessant S del Cadí cauen suaument sobre la vall de Josa, per on una pista puja al proper coll del Collell.


3,6 km (1.766 m), 1 h 12 min. Font de la Roca. Surgència natural que sempre brolla. Es continua flanquejant cap al NE.


4,4 km (1.831 m), 1 h 30 min. Se surt a la pista que puja de Josa de Cadí, i es segueix amunt uns 100 m fins al Collell. Aquí troba la pista que ve del Refugi de Lluís Estasen i que cal seguir cap a l'esquerra, direcció el Coll de la Bauma, en suau baixada, vorejant els lloms meridionals del Cadí i passant, successivament, el coll de les Bassotes i el del Torn. Al sud, espectacular visió de la vertiginosa paret nord del Pedraforca i de la vall de Gresolet.


11,3 km (1.574 m), 3 h 05 min. Coll de la Bauma. Bifurcació. Magnífica vista cap a l'est sobre la vall de Bastareny, que se seguirà fins a Bagà. Es deixa la pista de la dreta, que se'n va a Gresolet i a Saldes per l'O, i es continua baixant per l'esquerra girant clarament de nou a l'E. Una mica més endavant, acabat el revolt, a mà esquerra hi ha una àrea d'esbarjo i la font de la Bauma. Cal continuar caminant pista avall.


13,7 km (1.439 m), 3 h 37 min. Coll de la Bena. Cruïlla de pistes. La que se'n va a la dreta, asfaltada, porta a Gisclareny i a Bagà. Cal abandonar la pista que se seguia i baixar pel caminet de l'esquerra en direcció N deixant una altra pista que surt del mateix punt en diagonal cap a l'esquerra, per sota de la pista per on es venia. El camí baixa pronunciadament durant 90 m fins a la propera i ben visible font Vella, gira a l'est, a la dreta, i s'endinsa pel bosc.


15.0 km (1.327 m), 3 h 55 min. Es travessa perpendicularment la pista anterior, que ha descrit un revolt pronunciat i ara baixa en direcció contrària. Es continua per l'altra banda, sota l'espessa capa de bosc.


16.3 km (1.143 m), 4 h 16 min. Se surt una altra vegada a la pista anterior, que ara se segueix cap a la dreta, de nou en direcció E. 600 m després (8 min), en un revolt pronunciat, hi ha una bifurcació; es deixa una pista que se'n va a l'esquerra i es continua per la pista principal, cap al sud, i, després, a l'E.


18.2 km (981 m), 4 h 42 min. En un altre revolt pronunciat es deixa la pista i es trenca a l'esquerra pel camí que, en 200 m, duu a la masia abandonada del Puig de Baga. Una mica més enllà, enlairada sobre un turó, hi ha l'ermita romànica de Sant Martí del Puig que, si es té temps, val la pena de visitar. Just a la banda esquerra de la pista, al costat del primer edifici, un sender baixa pel bosc en direcció nord fins a desembocar a la pista que discorre paral·lelament al riu Bastareny (10 min).


19,4 km (912 m), 5 h S'arriba al veïnat de l'Hostalet. Aquí comença el camí remunta la vall passant pel pas dels Empedrats i s'uneix, a l'alçada del refugi de Sant Jordi, amb l'itinerari de la tercera etapa del Camí dels Bons Homes. En aquesta etapa cal continuar però recte, per la pista ampla que passa pel costat de can Cerdanyola, on hi ha la font Nostra. La pista segueix el curs del riu Bastareny i arriba també a Bagà,  però cal seguir-la només uns 3 minuts fins a l’alçada del camp de futbol de la Salle Natura, on un camí a la dreta, baixa cap al riu. De seguida s’estreny i es converteix en un agradable corriol ben arranjat amb esglaonats i alguna barana de protecció en els trams on el camí és estret i queda una mica penjat, cal anar amb precaució.


20.6 Km (861 m),  5h 16 min Pont de la Torre, petit pont que permet creuar el riu Bastareny i enfilar-se pel bosquet i seguir ara pel marge dret del riu. Mica en mica va agafant alçada i va deixant veure unes bones vistes de tota la vall.


21.7 Km (914 m), 5 h 34 min. El camí desemboca a una pista forestal que cal seguir a la dreta, i de seguida es troba la carretera de Gisclareny (just a la boca sud del petit túnel a la roca). Es segueix pocs metres en direcció contrària al túnel i de seguida cal agafar el corriol a la dreta que inicialment va paral·lel a la carretera, i s’endinsa al bosc per anar a trobar en pocs metres la Via del Nicolau. Aquesta via fou construïda a principis del segle XX (1914-1916) per tal de transportar fusta amb animals des de Gisclareny fins a Guardiola de Berguedà i l’any 2009 es restaurà amb finalitats turístiques.


22.9 Km (863 m), 5h 50 min. El camí transcorre per un terreny esllavissadís  que ha fet que s’hagin instal·lat varies passarel·les i reixats de protecció, així com un pont penjant de 35 m. Uns minuts després hi ha el Mirador de Bagà, des d’on es pot contemplar una bona vista de tota la vall.  Més endavant també caldrà creuar dos túnels


24.8 Km (750 m), 6h 16 min. El camí ja més ample des dels túnels, desemboca en una pista asfaltada que cal seguir a l’esquerra pocs metres per passar per dins el Parc de la Vila i baixar al pont de la Vila on es torna a creuar el riu Bastareny , per enfilar cap a l’església de Sant Esteve i el centre de Bagà.


25,3 Km (792m)  6h 23 min, Plaça Porxada de Bagà

VEURE TOT


SERVEIS DE L'ETAPA

Comentaris

Explica'ns què t'ha semblat aquesta etapa?

No hi han comentaris.

Consell Regulador del Camí dels Bons Homes
Ctra C-16, km 96,2
Berga 08600
Tel. 93 8247700/ 654125696
Adreça de correu electrònic info@camidelsbonshomes.com
www.camidelsbonshomes.com