Notícies

Notícies

1 de juliol de 2023

Consells molt importants per fer senderisme a l’estiu!


Hidratació durant la ruta

Hidratació durant la rutaLes altes temperatures, característiques de l'estiu a casa nostra, ja es deixen notar.

Aquest excés de calor sumat a l'esforç físic que suposa una travessa  de muntanya pot tenir conseqüència sobre la  nostra salut. 

Per això, quan fem activitats de muntanya en condicions d'altes temperatures, hem de tenir en compte algunes mesures molt importants per  reduir les complicacions a l'hora de fer rutes de senderisme en dies en què la calor és massa forta.


Sigues un expert en fer les teves rutes de senderisme en dies molt calorosos

Per començar amb bon peu qualsevol ruta de senderisme sempre és imprescindible planificar amb antelació la ruta. Et salvarà de molts problemes.


Refrescant-se a la Vall de l´Ingla, Bellver de Cerdanya


Planifica amb antelació

Revisa les condicions meteorològiques: Busca i mira en un lloc web  la temperatura que farà per al dia de la teva excursió, que no t'agafi per sorpresa la calor intensa.


Planeja l'hora de sortida: Hi ha dues hores adequades per fer el senderisme en dies molt càlids. Molt aviat o al final de la tarda, evita les caminades al voltant de les 12:00. Doncs a aquesta hora el sol directe augmentarà els riscos de cremades a la pell.


Porta la roba de senderisme adequada: Pensaràs que l'ideal serà portar la menor quantitat de roba possible, però la veritat és que tot té els matisos i les recomanacions. Per a determinats trekkings et recomanem fer servir camises de màniga llarga, pantalons de muntanya i un barret, a poder  ser en material sintètic, ja que aquest absorbeix la humitat. Això sí, que sigui tan ampla com sigui possible, ja que això permetrà un millor flux d'aire que et mantindrà fresc.


Fes servir i porta crema solar: La pell cremada pel sol, només farà que no puguis mantenir-te fresc, a més de córrer  riscos d’insolació.


Realitzar senderisme en climes molt calorosos no ha de ser una aventura impossible, és més, si segueixes alguns consells, podràs realitzar aquesta activitat, sense necessitat que es torni una tortura i sense posar en risc la teva salut o fins i tot la teva vida.


Durant la ruta

Hidrata't! 

La correcta hidratació sempre serà la clau en tota activitat esportiva, però en el cas del senderisme en climes càlids no podrà ser un tema negociable. Porta més aigua de la que normalment prens, ja que aquests dies el teu cos perd més aigua gràcies a la transpiració.


La regla és que, en climes càlids,pots suar aproximadament un litre d'aigua cada hora i hauràs de reposar-lo per no patir deshidratació.

 

 

Els problemes de deshidratació els has d'evitar tant sí com no, ja que aquests poden provocar complicacions en el funcionament del cervell, generant confusions i al·lucinacions. A més, la sang tendeix a espessir-se i això obliga el cor a treballar més dur.


Aquí tens alguns consells, perquè no hagis de bregar amb aquests problemes:


• Hidrata't abans de sortir, un parell d'hores abans de fer la teva ruta seria perfecte.

• Porta prou beguda isotònica (aigua i sodi), tenint en compte que es perden entre 1 i 2 litres d'aigua per cada hora d'exercici.

• No racions l'aigua, beu sempre que tinguis set, si notes que el subministrament d'aigua ha arribat a la meitat, és hora de tornar, no continuïs.

• Revisa la teva orina, si estàs ben hidratat produiràs una quantitat més gran d'orina de color clar; però si l'orina és fosca i concentrada és un indicador de deshidratació.


D'altra banda, menja aliments amb sal que t'ajudaran a restaurar els nivells de sodi a la sang, algunes bones opcions són les nous i barreges de fruita seca.


Molí del Salt, Lles de Cedanya, GR107

 

Pren descansos regulars

No converteixis les teves rutes de senderisme en un calvari, procura que aquestes siguin amenes, i per això, el que pots fer és fer descansos en un lloc amb ombra, potser amb una vista que mai se t'oblidi i on puguis aprofitar per prendre aigua, menjar alguna cosa, reaplicar crema solar, i per què no, fer-te una fotografia del moment tan  agradable i sense contratemps que estàs vivint.

 

Tingues en compte els símptomes del cop de calor

Estiguis  atent als símptomes d'un cop de calor: rampes o espasmes musculars a les cames, pell freda i humida o bé calenta i seca, pols feble i ràpid, fatiga extrema, panteix, dolor abdominal, vertigen, nàusees, vòmits, o desmai . Davant de qualsevol signe en algun dels components del grup cal actuar immediatament.


Els símptomes més comuns d'un cop de calor són:

• Pols ràpid

• Debilitat

• Mareig

• Fatiga

• Nàusees i vòmits

• Mal de cap palpitant

• Confusió

• Desorientació

• Ansietat

• Temperatura corporal alta (40 graus centígrads o més).


El cop de calor passa quan el teu cos se sobreescalfa, si veus que el teu o un company té aquests símptomes, és important que rebi atenció mèdica immediata.


• Aplica el protocol PAS -Protegir, Avisar, Socórrer-, intentant per tots els mitjans que la persona afectada mai no es quedi sola.


• Trasllada la persona afectada a un lloc fresc o protegit del sol. És recomanable intentar refredar-la per qualsevol mitjà: despullar, tombar de costat, ruixar amb aigua, aplicar compreses fredes, ventar o submergir en masses d'aigua. Si n'està conscient, cal procurar que reposi líquids amb beguda isotònica. Mai no donar begudes amb cafeïna.


• Si la situació no millora, es recomana trucar al 112 i facilitar la ubicació exacta d'on es troba la persona afectada amb coordenades geogràfiques


Cuida't de la calor  i  molt bona travessa!Comentaris

No hi han comentaris.

Consell Regulador del Camí dels Bons Homes
Ctra C-16, km 96,2
Berga 08600
Tel. 93 8247700/ 654125696
Adreça de correu electrònic info@camidelsbonshomes.com
www.camidelsbonshomes.com