Notícies

Notícies

8 de febrer de 2024

CAMI DELS BONS HOMES vs CAMÍ DE SANT JAUME: Dos camins històrics amb personalitats molt diferents


BTT al CBH_  Riu Carol

BTT al CBH_ Riu CarolQuan pensem en una travessa històrica o de peregrinació,  immediatament ens pot ven al cap el Camí de Sant Jaume, un  itinerari que tanta gent fa a peu, a cavall o en bicicleta,des de fa segles, i que s’ha convertit en un referent a nivell europeu.

I ens trobem sovint que quan algú es planteja fer el Camí dels Bons Homes, la comparació amb el Camí de Sant Jaume és inevitable. No obstant, més enllà de la seva història, l’orografia i dificultat d’un i altre itineraris fan que siguin recorreguts completament diferents.


Adam Grifoll_autoretrat

Avui l’Adam Grifoll, ciclista i creador de la Tracks Bonshomes,  que els ha recorregut tots dos en bicicleta,
en aquest article ens explica els seus records i vivències que us poden ressonar i inspirar  per empendre  una nova aventura sobre rodes!!Ara fa 25 anys que vaig fer el Camí de Sant Jaume, des de Saint-Jean-Pied-de-Port fins a Santiago de Compostela: el meu primer viatge amb bicicleta, i una experiència inoblidable que vam compartir quatre amics.

Recordo deixar enrere Burgos per creuar tota Castilla y Leon, amb les alforges carregades i dos bidons d’aigua que ens ajudaven a suportar el calor de l’estiu. Era dur afrontar les rectes inacabables, sense ni un sol arbre, que separaven un poble de l’altre. Les pistes ben compactades i les petxines de pelegrí et recordaven que anaves pel camí correcte. La pesada bicicleta amb rodes totterreny, semblava un tractor en una autopista.

La nostra fita diària eren els 100km, que anàvem sumant en el comptador digital de la bicicleta. Mentre que un mapa de carreteres d’Espanya, servia per planificar la ruta del dia següent.

I finalment! el port de O Cebreiro deixava pas al verd de Galícia, i Santiago de Compostela estava cada vegada més a prop.

 

 
BTT per la Tour de Carol_Oscar Rodbag

Un munt d’anys més tard em trobava un altre cop a punt de començar un altre viatge en bicicleta, aquest cop des de dalt el Santuari de Queralt, amb l’objectiu d’arribar una setmana més tard a Foix.

Com han canviat les bicicletes des de llavors! frens de disc, doble suspensió, tija telescòpica, 1x12, carboni... però també el repte en si mateix:

El Camí dels Bons Homes creua el Pirineu en el sentit transversal. Les etapes aquí, no es mesuraran en quilòmetres, si no amb metres de desnivell.

També la forma de planificar i guiar-se al llarg de tot el recorregut; s’ha de tenir en compte, que la ruta amb bicicleta no ressegueix sempre el GR-107 (el del Camí dels Bons Homes a peu), ja que hi ha molts trams que no són ciclables. Per tant, el GPS amb el track ben col·locat, acaba sent una eina imprescindible.

 

I finalment, el propi traçat: el bon ferm del Camí de Sant Jaume no té res a veure amb la combinació de senders, camins, pistes i trialeres que trobarem al llarg del Camí dels Bons Homes en BTT.

 

Com que soc dels que opino, que tot el que puja, baixa, aquest cop les alforges s’havien quedat a casa i l’equipatge l’aniria trobant cada dia a l’allotjament del final de l’etapa. D’aquesta forma, patiria menys a les llargues pujades de més de 1000m de desnivell (la bicicleta no és l’únic que ha canviat en aquests 25 anys) i podria gaudir al màxim dels descensos.

 

Arribat a Foix, les emocions són idèntiques a les viscudes a Santiago de Compostela, però el camí que he fet fins aquí, és l’antítesi d’aquell Camí de Sant Jaume de fa 25 anys:

Senders solitaris envoltats d’un paisatge majestuós, rodejat de grans muntanyes que ens obliguen a superar ports de més de 2000m d’alçada. Al llarg del camí, pots palpar el canvi de país i de cultura, o de vegetació segons et moguis per una vessant sud o nord.

També de gastronomia, o d’arquitectura dels pobles de muntanya.

 

Per mi ha estat un canvi també en la forma d’entendre el ciclisme de muntanya i els viatges, lligat també a l’evolució de la tecnologia.... i molt provablement a l’edat. Per molts anys però! Ja sigui amb la bicicleta “pulmonar” o elèctrica.

 

BTT al CBH_ Puymorens
Tal  i com ens ho explica l'Adam,  el Camí dels Bons Homes és una experiència maravellosa, sobretot si  ets un o una  ciclista expert, acostumat als relleus amb desnivells  exigents i que s'estima les rutes de muntanya.Per les característiques de la ruta, et recomanem que t'oblidis de les alforges i gaudeixis d'aquesta gran experiència de la mà de les  nostres agències que  t'acompanyaran  en la logística, organització del vitage, transport  d'equipatge i en altres petits serveis que et faran la ruta més agradable, un record inoblidable!! Comentaris

No hi han comentaris.

Consell Regulador del Camí dels Bons Homes
Ctra C-16, km 96,2
Berga 08600
Tel. 93 8247700/ 654125696
Adreça de correu electrònic info@camidelsbonshomes.com
www.camidelsbonshomes.com